Suorganizatori Pčelarskog sajma
Bjelovarski sajam

Internet medijski pokrovitelj Pčelarskog sajma
Bjelovarski sajam

Partneri Pčelarskog sajma
<Bjelovarski sajamMedijski pokrovitelji
Bjelovarski sajam

Bjelovarski sajam

Partneri sajma
Bjelovarski sajam

Iz sadržaja rubrike
NAJAVE

23. PROLJETNI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM i 5. DRVNI SVIJET


Bjelovarski sajam

27. - 29.3. 2020.
Sajamski prostor Gudovac

ZANIMLJIVOSTI

Državna izložba malih životinja i Jesenska izložba zamorčića


Bjelovarski sajam29.9.-1.10. 2017.
Sajamski prostor Gudovac
Izbor iz foto galerije
21. jesenski sajam
17. proljetni sajam
Bjelovarsko-bilogorske vijesti
Bjelovarski sajam › aktualno › pchelarski_sajam_pomazhe_pchelarstvo

Pčelarski sajam pomaže pčelarstvo

Bjelovarski sajam

ZAVRŠIO PETI I DO SADA NAJVEĆI MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM U ORGANIZACIJI BJELOVARSKOG SAJMA I HRVATSKOG PČELARSKOG SAVEZA
Piše: Tugomir Pemper
Pored 15 posto više izlagača pčelinjih proizvoda i opreme, stručnjaka i znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Češke i Srbije, dva dana sajmovanja 7. i 8. veljače 2009. privuklo je više od 6000 posjetitelja.

Sajamska godina započela je na Bjelovarskom sajmu na Sajamskom prostoru Gudovac nedaleko Bjelovara u subotu 7. veljače 2009. otvaranjem petog po redu Pčelarskog sajma koji nosi međunarodno obilježje. Ponovo je potvrđeno da se Pčelarski sajam iz godine u godinu povećava i da postaje središnja pčelarska manifestacija u ovom dijelu Europe. O tome govori podatak da je izlagača bilo 15 posto više nego prošle godine i da su uključujući znanstvenike koji su držali predavanja bile predstavljene uz Hrvatsku, Bosna i Hercegovina, Austrija, Češka i Srbija, ne računajući delegacije iz Mađarske, Crne Gore i Italije.

Bjelovarski sajam


Sajam je bio osmišljen u tri cjeline; izložba i prodaja meda i proizvoda od meda, izložba i prodaja pčelarske opreme te stručna predavanja. Posebno je bio zapažen okrugli stol s temom „Pčele, med i turizam“ na kojem su predstavljene mogućnosti uključivanja proizvođača meda u proširenje turističke ponude. Vrlo uspješnima i korisnima za pčelare ocijenjena su i druga predavanja s aktualnim temama kao što su selekcija pčela, nozemoza, suzbijanje varoe, dijagnostika američke gnjiloće, proizvodnja peluda i bjelančevina u pčelinjoj zajednici te suvremeni trendovi u pčelarstvu i pčelinji proizvodi u ljudskom zdravlju. Pčelarski sajam je bio i mjesto razmjene iskustava i dogovora o budućoj suradnji pčelara svih zemalja u ovom dijelu Europe.

Bjelovarski sajam


REKORDNA PRODAJA PČELARSKIH PROIZVODA I OPREME

U prodaji meda, pčelarskih proizvoda i opreme na izložbenim štandovima ostvareni su značajni rezultati, prema ocjeni izlagača bolje nego na prethodnom sajmu. Procjenjuje se da je ostvaren promet meda i pčelinjih proizvoda veći za desetak, a pčelarske opreme 20-tak posto u odnosu na prošli sajam. Zapaženo je da su cijene bile za deset do 20 posto niže nego na tržištu, a kod opreme neke su stvari višestruko bile jeftinije nego u uobičajenoj prodaji.

Bjelovarski sajam


POSJETITELJA DESET POSTO VIŠE

Ukupno je tijekom dva dana sajam posjetilo više od 6000 ljudi iz svih zemalja šire regije uz zapažen organiziran dolazak desetaka autobusa. Taj podatak također govori o povećanju broja posjetitelja za desetak posto. Posebno su organizatori zadovoljni što je među posjetiteljima sve veći broj građana koji se ne bave pčelarstvom, ali ga smatraju značajnom gospodarskom djelatnošću vrlo korisnom za svakodnevni život ljudi, od pozitivnog utjecaja pčela na vegetaciju i okoliš do zdrave prehrane i ljekovitog učinka pčelinjih proizvoda. Taj podatak govori o sve većem interesu građana za pčelarstvo. Peti po redu Pčelarski sajam može se ocijeniti još jednom vrlo uspješnom manifestacijom Bjelovarskog sajma u suradnji s pčelarima okupljenima u Hrvatskom pčelarskom savezu.

Bjelovarski sajam


PČELARSKI SAJAM OTVORIO MINISTAR PANKRETIĆ UZ OBEĆANJE OTVORENJA LABORATORIJA ZA KVALITETU

Sajam je otvorio Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja mr. Božidar Pankretić u nazočnosti većeg broja visokih državnih i lokalnih dužnosnika među kojima su bili potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič i ministar Damir Bajs te saborski zastupnici i predstavnici više Ministarstava. Na svečanosti otvorenja svi su nazočni u sajamskoj dvorani zapljeskali na poziv da se pozdrave ne samo sudionici sajma i gosti nego i pčele kojima se zapravo ima zahvaliti i ovo najveće pčelarsko izložbeno, prodajno i edukativno okupljanje u regiji. Na otvorenju Pčelarskog sajma je Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza rekao da se pčelarima ono što su sanjali prije nekoliko godina i ostvarilo, posebno zbog donošenja Pravilnika o prodaji meda i pčelinjih proizvoda na kućnom pragu proizvođača.

- Hrvatska je izvezla više od 2000 tona meda, a uvezeno je deset puta manje ili beznačajne količine. Pčelari ostvaruju zapaženu proizvodnju i postaju ozbiljan dio poljoprivrede, naglasio je u svom obraćanju ministar Pankretić. Iz godine u godine nastojimo što više pomagati pčelarima poticajima kojih je u posljednje dvije godine bilo gotovo 50 milijuna kuna. Pred završetkom je izrada katastra pčela i još neki izazovi s kojima se treba suočiti. Kao što smo riješili pitanje Pravilnika o prodaji pčelinjih proizvoda na kućnom pragu, tako ćemo što prije nastojati riješiti i pitanje laboratorija za analizu kvalitete meda i osloniti se na struku kako bi svaki proizvod na polici imao svoje porijeklo i kvalitetu, rekao je otvarajući 5. pčelarski sajam u Gudovcu Božidar Pankretić uz pozdrav „Medno svima!“

Bjelovarski sajam
Bjelovarski sajam


Brojni susreti delegacija susjednih država

Pčelarski sajam je bio i mjesto razmjene iskustava i dogovora o budućoj suradnji pčelara svih zemalja u ovom dijelu Europe. Svoja su iskustva međusobno razmijenile više delegacija. Posebno je zapažen bio radni dogovor Martina Kranjeca, predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza s predstavnicima Pčelarskog saveza Slovenije na kojem je nastavljen rad na zakonskoj regulativi o zajedničkoj vrsti pčele na ovim prostorima koja treba postati zaštićena vrsta. Radi se također zajednički i na projektu zemljopisne zaštite meda gdje su Slovenski pčelari otišli korak dalje.

Bjelovarski sajam


Hrvatski je predsjednik pčelarskog saveza imao razgovore i sa službenom delegacijom Bosne i Hercegovine o problemu višegodišnjeg pokušaja osnivanja nacionalnog saveza u BiH koji uvijek jedna od tri strane opstruira. To je problem koji otežava izlazak BiH pčelara iz državnih okvira, ali je zato vrlo dobra suradnja hrvatskih pčelara sa proizvođačima pčelarske opreme iz BiH. Prvi čovjek Hrvatskog pčelarskog saveza obećao je svu pomoć BiH pčelarima, kako u organizaciji svog saveza tako i u rješavanju praktičnih pitanja posebno kada je riječ o pripremama za ulazak u Europu. Na sajmu su također predstavnici Srbije pozvali Hrvatski pčelarski savez u službeni posjet uz naglašavanje da je dosadašnja suradnja bila dobra i da je treba nastaviti. Martin Kranjec sa suradnicima primio je još i delegaciju pčelara Češke i Mađarske. objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: Otvoren 18. jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu